pisanje, režija, design

O meni

20078578655_74983b4e21_k_2.jpg

Rodil sem se leta 1985, umrl pa ne bom nikoli. Vsaj takšen je plan. Vsi mi pravijo, da je neumen.

Rad pišem, rad režiram, rad igram, včasih se mi kaj posreči. Rad imam nore ideje, dobre projekte in mline na veter.

 

NAGRADE & PRIZNANJA :

Zlati znak JSKD za gledališko ustvarjanje, 2018
Matiček za predstavo Feniks (Linhartovo srečanje, 2017)
Nominacija za Slavka Gruma za tekst Ikarus (Teden slovenske drame, 2017)
Matiček za predstavo Ikarus (Linhartovo srečanje 2016)
Posebno priznanje za dramsko besedilo Ikarus (Linhartovo srečanje 2016)

 

Drugi o meni in mojih projektih

Predstava Feniks zaobjema brezkompromisno zasledovanje kakovosti vseh elementov gledališke predstave, od režije, igralskega angažmaja, scenografije, lučne podobe, zvoka in kostumografije. Presežek te predstave korenini v avtorstvu Roka Sande, ki se kljub temu, da je mlad avtor, zaveda, da je ustvarjalnost pot ozaveščanja in ozdravljenja globokih razkorakov med preteklim in polpreteklim časom. In vendar presega moraliziranje in polarizacijo. Ob tem vešče prestopa iz makro kozmosa v ganljive mikro človeške usode. Ne glede na vse dokazuje, da v vojni ni zmagovalcev, so samo žrtve, brez korenin ni kril.
— Žirija 56. Linhartovega srečanja o izboru predstave Feniks za najboljšo predstavo
Menim, da predstava Ikarus predvsem v elementih izvirnega avtorskega teksta in režije, oboje je delo Roka Sande, presega nivo ljubiteljske produkcije. Rok Sanda kljub svoji mladosti zrelo in celostno pristopa k zapleteni zgodovinski tematiki domoljubja in prve svetovne vojne v Posočju. Z iskrivimi dialogi, prepredenimi s humorjem, se osredotoča na medsebojne odnose in razvoje likov, ki pred nami v odrski postavitvi zaživijo kot celostne osebnosti, s svojimi pozitivnimi in negativnimi lastnostmi. Pisavi Roka Sande se pozna študij v tujini, saj dobro obvladuje prvine pisanje za oder. Tudi v režijskem pristopu se je avtor izkazal z večplastnim pogledom in pristopom, ki poleg vsebinskega branja zgodbe omogoča tudi vzporedno odrsko branje.
— Mojca Jan Zoran, Mojca Jan Zoran, predsednica žirije 55. Linhartovega srečanja, o izboru Ikarusa za najboljšo predstavo
Predstava Roka Sande Ikarus v izvedbi ustvarjalcev društva Mali Petelin je celostna stvaritev stkana iz kvalitetnih gledaliških elementov ter predanosti in zanosa zasedbe, pri kateri s svojo igro izstopata Martin Valič v vlogi Metoda Ziglerja in Barbara Petarka v vlogi Adrijane Marino. Tekst, režija, humor, scenske rešitve in način igre, ustvarijo avtentično celoto, ki pa kljub resni zgodovinski tematiki ostaja živo in angažirano gledališko doživetje.
— Žirija 55. Linhartovega srečanja o izboru predstave Ikarus za najboljšo predstavo