pisanje, režija, design

Zapiski

Nov sklop delavnic: pisanje, gledališče

Little Rooster Productions razpisuje nove sklope delavnic pisanja (Ljubljana in Krško) in nove delavnice gledališke igre (Ljubljana). Oboje bom vodil jaz.

Ravno pred nekaj tedni smo zaključili z zadnjo skupino pisunov, gledališke sem pa imel lansko leto tak čas. Za oboje sem prejel dobre komentarje.

Zakaj delavnice pisanja? Ker se dobro piše samo, če smo obdani z dobrimi teksti, dobrimi pisci in dobrimi komentarji naših besedil. Sistem delavnic kreativnega pisanja je narejen po zgledu prvega sklopa takšnih delavnic, ki sem se jih udeleževal na University of East Anglia, in sicer pri prvem predmetu, kjer smo začeli nekako prodirati v globine pisanja (za njim je sledil še cel kup predmetov, ki so šli še globlje, kar imam namen predstaviti v prihajajočih delavnicah).

Zakaj delavnice gledališča? Oziroma še bolj specifično: zakaj delavnice študije lika? Ker je to po mnenju tega skromnega avtorja edini pravilen način, da zares pridemo do bistva interpretacije, pa naj bo to kot igralec, kot režiser, kot scenograf. V teatru in na filmskem platnu so liki, karakterji, osebe tisti, ki ustvarijo globino. Seveda so še druge stvari, ampak prava poetika, sploh odra, je v tem da pred seboj gledaš osebo. Nekoga, ki diha. Ki joče, ki se smeje, ki je ravno tako ranljiv kot smo ranljivi mi (to sem še najbolje do zdaj pokazal v režiji Skinerja). In razumevanje lika pride skozi empatijo, skozi analizo karakterja, razumevanje podteksta. In potem skozi iskanje tega v telesni interpretaciji. Tako kot nam včasih boleč hrbet pove, da smo živčni, nam lahko neko čustvo, ki ga čutimo na odru, pove nekaj o liku. Nekaj kar podzavestno že razumemo, ampak še moramo ozavestit. Takšne stvari učim na teh intenzivnih delavnicah, ki niso za tiste, ki bi radi nekaj na hitro.

Tukaj so prijavnice in podatki:

Prijavite se, če vas zanima. Ali pa povejte komu, ki bi ga zanimalo.

Rok Sandadelavnice